Column Robert van Dijk

Arbeidsmigranten in Maasdriel

Onze economie kan eigenlijk niet meer zonder hen. En hoeveel er precies wonen en werken in onze gemeente, kunnen we niet precies vaststellen. Eerder dit jaar hebben we binnen de gemeente Maasdriel wel een grens getrokken, zij vormen maximaal 10% van onze inwoners. Over wie hebben we het? Juist! Arbeidsmigranten. Alleen vraag ik me steeds vaker af: wie deed voorheen dan toch al dat werk?

Scholieren, jonge moeders of studenten vonden we vroeger vaak tussen de aardbeien, bloemen of champignons. Tegenwoordig werken daar arbeidsmigranten, maar hoe komt dat? Wonen er minder jongeren in onze gemeente? Hebben we simpelweg té weinig tijd om seizoenswerk te doen? Of hebben we gewoonweg geen zin meer om de handen vuil te maken? Wat de oorzaken ook zijn, het aantal arbeidsmigranten in Maasdriel neemt steeds verder toe.

De toename van arbeidsmigranten brengt wel weer andere vraagstukken met zich mee. Waar kunnen deze mensen wonen en leven? Hoe makkelijk kan een gemeente deze tijdelijke krachten absorberen, de dorpen leefbaar houden en tegelijkertijd gastvrij blijven?

Toen de eerste arbeidsmigranten naar Nederland kwamen,  was het een groeimarkt voor de mensen met wat geld in de achterzak. Deze kochten goedkope woningen en leegstaande panden op, om maar slaapplek te bieden aan tijdelijke arbeidskrachten. Binnen deze groep verhuurders vinden we natuurlijk de goede maar helaas ook een aantal slechte verhuurders. De laatste groep creëert een beeld, wat op je netvlies blijft plakken en de toon zet voor de hele markt.

Door het Arbeidsmigrantenbeleid vast te stellen hopen we als lokale politiek de gemeente aantrekkelijk te maken en te houden voor alle burgers. Seizoensgebonden of niet. Dat betekent luisteren naar de burgers én de ondernemers. Om samen met de lokale overheid deze pijlers van de lokale economie de kans te geven een goed woon- en leefklimaat te bieden aan de arbeidsmigranten. Voldoende evaluatiemomenten inbouwen en horen wat er speelt binnen de gemeenschap. Verder betekent het begrip hebben (en houden) voor elkaar en in gesprek blijven is hierin het toverwoord.

Vanuit de lokale politiek denken wij graag mee in de mogelijkheden en letten we ook op de onmogelijkheden. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over arbeidsmigranten, neem dan contact met ons op.
Samen komen we er wel uit

Robert van Dijk
CDA Raadslid Maasdriel

Wil je het Beleid Arbeidsmigranten 2019 eens doorlezen? Klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top