Windturbine

Waar we ook kijken, we kunnen er niet omheen. Ik heb het dan over de metershoge windmolens, of moet ik spreken over windturbines? Bij een molen denk ik meer aan de molens zoals we die vroeger kenden, de graanmolens en de molens om het water op peil te houden in de polder.  Die molens zorgden ook voor straatnamen, bijvoorbeeld de Molendijk in Hedel en de Molenstraat in Hurwenen. Zal dat over een aantal jaren ook zo zijn dat we namen geven aan straten waar windturbines staan?

Die windturbines verschijnen steeds meer aan onze horizon, ver weg én dichtbij. Fietsend door het mooie buitengebied tussen Hedel en Ammerzoden zie ik de windturbines die bij Deil geplaatst zijn al staan. Als ik de ander kant op kijk zie ik de windturbine bij Treurenburg staan. Weliswaar is dat er maar 1 die een stuk lager is maar je ziet hem wel.  In Zaltbommel zijn ze bezig met het bouwen van 3 windturbines  en in Maasdriel zijn ze volop bezig met het ontwikkelen van windmolenpark De Lage Rooijen. Daarnaast worden er aan de andere kant van de Maas ook volop plannen ontwikkeld om windturbines te plaatsen. Horizonvervuiling noemen ze het weleens, maar wel 1 met een duidelijk doel erachter.

Het uiteindelijke doel is om in 2050 in Nederland geen CO2 meer uit te stoten. Dat is nogal een flinke opgave waarin wij als CDA Maasdriel ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen.  Deze verantwoordelijkheid nemen we ook. We willen de wereld mooier achterlaten dan dat die al is, dat hebben we ook in ons verkiezingsprogramma gezet.

Persoonlijk vind ik windturbines niet de mooiste dingen in het landschap maar ze dragen wel bij aan een mooiere wereld voor de volgende generaties. Ik denk dat we dat vooral voor ogen moeten houden dat we de wereld in bruikleen hebben van de generaties na ons, en dat we juist daarom heel voorzichtig met de aarde om moeten gaan.

CDA Maasdriel staat natuurlijk open voor suggesties en andere ideeën want met windturbines alleen gaan we het niet redden.

Robert Dekkers
Fractielid CDA Maasdriel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top