Column Anita SørensenHet gemeentelijk crisisteam

Op woensdagavond 11 maart zat ik met meer dan honderd andere ouders lekker dicht bij elkaar in de aula van de school naar de talentenjacht te kijken waaraan ook onze oudste dochter meedeed. We wisten toen nog niet dat de volgende dag onze samenleving er totaal anders zou uitzien. ‘Blijf thuis’ werd het nieuwe motto voor een groot deel van Nederland.

In het gemeentehuis werd meteen een lokaal crisisteam geformeerd onder leiding van de burgemeester. Omdat volksgezondheid in mijn portefeuille zit, maak ik ook deel uit van dit crisisteam. De eerste weken kwamen we dagelijks bij elkaar in het gemeentehuis – een crisis managen via beeldbellen is niet te doen…

Besloten werd om ambtenaren zo veel mogelijk thuis te laten werken maar de publieksbalie wel open te laten, waarbij de coronamaatregelen natuurlijk in acht worden genomen. Op afspraak konden en kunnen inwoners nog steeds langskomen. Ook de telefoon wordt gewoon opgenomen en het werk achter de computer gaat door.

Binnen het crisisteam worden de coronamaatregelen die het Rijk en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hebben genomen besproken en beoordelen we wat de maatregelen voor Maasdriel betekenen. In aanvulling daarop hebben wij besloten tot een aantal lokale maatregelen, bijvoorbeeld het eerder betalen van facturen en een mogelijkheid voor uitstel van huurbetaling voor verenigingen en stichtingen. Ook het feit dat de scholen en kinderdagverblijven dicht moesten betekende veel afstemming. Noodopvang moest worden geregeld voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Zowel de scholen als de kinderopvang hebben hun uiterste best gedaan om dit te organiseren. Een van de kinderdagverblijven heeft zelfs 24-uurs opvang aangeboden. Via contact met de dorpsraden, de ouderenbonden en de welzijnsorganisatie hoorde ik van allerlei initiatieven om elkaar te ondersteunen. Echt mooi hoe mensen zich in deze moeilijke periode willen inzetten voor een ander!

De maatregelen worden langzaam maar zeker versoepeld en als crisisteam komen we nog twee keer in de week samen. We zijn ons aan het voorbereiden hoe we in het ‘nieuwe normaal’ weer kunnen vergaderen, bijeenkomsten met inwoners kunnen organiseren en ambtenaren weer naar het gemeentehuis kunnen laten komen. Beeldbellen is mooi, maar elkaar ontmoeten blijft toch echt beter!

Anita Sørensen
CDA Wethouder Maasdriel

Lees hier alle  informatie over het Corona-virus binnen onze gemeente

Scroll naar boven