CDA ‘by far’ de meeste vrouwen in de Maasdrielse politiek

De gemeenteraad van Maasdriel heeft 19 zetels. Daarvan werden er vanaf de aanvang van deze raadsperiode 3 bezet door een vrouw en 16 door een mannelijk raadslid. Dat hadden er overigens 4 kunnen zijn want ook bij de VVD was een vrouw gekozen door de kiezer, maar die partij maakte al bij aanvang een andere keuze waardoor hun fractie uit drie mannen bestaat.

Tijdens de raadsvergadering van 11 juni werd een vervanger voor Evelien Baudoin van PvdA/GroenLinks beëdigd en op 9 juli neemt de gemeenteraad van Maasdriel afscheid van SSM-raadslid Anita Cuppens. Beide vrouwen hebben plaatsgemaakt voor een mannelijk raadslid en hiermee is Bianca Laheij als enige vrouwelijke volksvertegenwoordiger overgebleven.

Bianca Laheij vindt het erg jammer dat er in korte tijd twee vrouwen de raad hebben verlaten. Beide hadden een goede reden maar dat laat onverlet dat het met de dames dun bezaaid wordt in de Maasdrielse Arena. “Een jammerlijke ontwikkeling die de andere partijen wellicht ook graag anders hadden gezien,” laat Bianca weten. “ We hebben gemerkt dat een vrouwelijke touch in de raadszaal van Maasdriel vaak net even het verschil kan maken.” Bij de burgerleden in de commissies zijn ook de mannen sterk in de meerderheid maar in alle partijen is wel minimaal één vrouw beëdigd, behalve bij PvdA/Groenlinks.

Als we naar het college kijken treffen we ook alleen bij het CDA een vrouwelijk collegelid aan. Wethouder Anita Sørensen trad halverwege de vorige raadsperiode aan als vervanger van Marianne Blaauwhof die de eerste vrouwelijke wethouder ooit was in Maasdriel.

Het CDA Maasdriel scoort dus het best van alle politieke partijen wat vrouwelijke politici betreft. Tot slot een saillant detail: mocht er om wat voor reden dan ook een CDA-raadslid aftreden, dan staat er wederom een dame in de startblokken.

Scroll naar boven