#ikdoewelmee

Tegenwoordig lijkt het erop dat communicatie de kunst is om aandacht te trekken. Als je vindt dat je iets zinnigs te vertellen hebt, zet je er gewoon een ‘hashtag’ voor en dan gaat het viraal. Als boomer moet ik mijn best doen om het allemaal bij te houden, tegenwoordig! Overigens ben ik feitelijk nét geen boomer meer, weet ik inmiddels ook.

Vorige week hebben een aantal BN-ers de aandacht getrokken met een #. Zonder voldoende over de gevolgen na te denken schieten ze iets de wereld in. We kunnen er niet echt boos op worden, iedereen mag zeggen wat hij wil. Maar ik hoop dat ze het maar oppikken als een leermoment. Zelfs in onze raadzaal lopen we nog wel eens tegen leermomenten aan. Deze zijn dus van alle tijden en voor elke generatie. Ach, bent nooit te oud om te leren.

Om terug te komen op het ‘#doewelofniemee’ vraagstuk vind ik dat ik een voorbeeldfunctie heb als ‘BM-er’ (bekende Maasdrielse). De regels die gesteld worden zijn echt wel doordacht tot stand gekomen. Niet iedereen zal een beeld hebben van de gevolgen van een Corona-besmetting. In mijn persoonlijke omgeving is een neef wel flink ziek geweest bij terugkeer van de wintersport, maar hoe zorgwekkend is dit geweest? Persoonlijk ben ik ook iemand uit de risicogroep. Vijftig plus en hartpatiënt. Ook al vind ikzelf dat ik een ex-hartpatiënt ben doordat ik me zo fit als een hoentje voel. Niemand kan me vertellen hoe ik zal reageren op een besmetting dus het blijft oppassen geblazen.

Mijn (jong)volwassen kinderen posten foto’s op social media, waarbij ik soms zo mijn bedenkingen heb. Elke keer weer laat ik dan weten dat ze op moeten passen. Is het niet voor zichzelf dan is het voor hun (groot)ouders. Wat ook wel eens helpt is de naam noemen van een kwetsbare oudtante waar ze alle drie stapeldol op zijn. In gesprek blijven en wijzen op de risico’s, hoe onzichtbaar ook, houdt ze scherp.

Inmiddels zijn de regels ook in onze regio verder aangescherpt. Maasdriel heeft het er tot nu toe nog redelijk afgebracht qua besmettingen en de daarbij behorende gevolgen. Probeer dit zo te houden en doe met zijn allen wat je kan op brengen om het virus proberen te beheersen. Voor de mensen die mij buiten de raadzaal ook kennen hebben gezien dat ik me ook met een ander Corona-vraagstuk bezighoud.

Carnaval staat voor de deur en ieder weldenkend mens kan invullen dat er geen volle kroegen en polonaises zijn toegestaan. Wel zien wij mogelijkheden om festiviteiten te organiseren die een carnavalskarakter kunnen hebben en toch Corona-proof kunnen plaats vinden. Hier is veel creativiteit voor nodig van de organisaties en van de lokale overheden. Maar we moeten kijken wat er wel kan. Het is te makkelijk om te zeggen #ikdoenietmeermee. De uitdaging moet voor eenieder zijn; #hoekanikblijvenmeedoen

Robert van Dijk

Scroll naar boven