Biologische varkensboer brengt de varkens terug in het bos.

Biologische varkensboerderij van den Bogert uit Hedel heeft door studenten uit Wageningen een Natuurinclusief bedrijfsplan op laten stellen. Dit initiatief komt van één van de eigenaren van deze boerderij, Adriaan van den Bogert, raadslid voor het CDA in Maasdriel. Samen met natuurbeheersvereniging de Capreton is er gekeken naar de mogelijkheden op de percelen van de varkensboerderij

De varkensboerderij in het Heldelse buitengebied van de familie van den Bogert kenmerkt zich door de varkens die heerlijk buiten in de wei mogen scharrelen en wroeten. Als men daar langsfietst of rijd is het altijd een mooi gezicht om deze dieren te zien ‘modderen’. “Wij laten de varkens in een weiland lopen, maar varkens zijn van origine bosdieren,” verteld Adriaan bij de presentatie van het plan. “Wij hebben daarom ook bij een enthousiaste student de vraag neergelegd of we agrarisch landschapsbeheer kunnen combineren met het terugbrengen van de varkens in hun natuurlijke habitat.” Uiteraard is het onmogelijk om een bos aan te planten op de percelen van de boerderij maar een landschappelijke aanpassing waar toch de benadering te zoeken is zou wel heel welkom zijn. Hermen Vreugendehil en Theo van Goch hebben dit initiatief samen opgepikt met Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en Collectief Rivierenland. Thomas Vreugendenhil heeft vanuit de Hogeschool Wageningen mogen schrijven aan dit mooie en ambitieuze plan. We hopen snel dat de plannen tot wasdom komen.

Scroll naar boven