CDA fracties doen appèl op statenleden vanwege miljoenenstrop Avri

CDA-fracties in de regio Rivierenland doen een appèl op hun provinciale statenleden. Een voorgenomen besluit om de rekenrente voor het nazorgfonds voor overgedragen stortplaatsen te verlagen stuit op grote bezwaren in de regio. De financiële gevolgen voor de AVRI, zo’n tien miljoen euro, is fors. De fracties hopen dat de provincie bij de besluitvorming komende woensdag 28 oktober rekening wil houden met de uitzonderlijke positie van de Avri.

De financiële gevolgen slaan uiteindelijk neer bij de inwoners van Rivierenland. Bij het genoemde bedrag van tien miljoen euro komt dat neer op ongeveer €100,- per huishouden. Voor de acht CDA fracties in deze regio is dat een onaanvaardbare verhoging van de kosten die huishoudens voor afval momenteel al hebben. Het zal de steun voor het beleid van AVRI voor een verdere vermindering van het restafval per inwoner (dus nog beter scheiden), sterk verstoren.

Terwijl de provincie op zoek is naar (overmatige) financiële zekerheid voor een eeuwigdurende last, krijgt de regio daarvan de gevolgen gepresenteerd en moet het dit jaar nog een bedrag van €10 miljoen inlossen. De CDA-fracties hebben statenleden per brief geïnformeerd over de situatie. Daarbij hebben wij de statenleden verzocht goed te luisteren naar de argumenten van de AVRI om tot een passende oplossing te komen.

Namens het CDA Maasdriel tekende raadslid ik mee. De verhoging van de rekenrente pakt voor onze regio extra nadelig uit. Dit omdat deze regio op het punt staat over twee jaar het beheer van de stortplaats over te dragen aan de provincie. Omdat de regionale stortplaats reeds is gesloten heeft de Avri (als enige in de provincie) geen mogelijkheid meer om de negatieve financiële effecten op te vangen. Ter vergelijk: andere stortplaatsen blijven zeker nog 10-20 jaar open. Mogelijk kan de reeds afgesloten stortplaats eerder worden overgedragen. Daarmee zou de provincie de AVRI kunnen compenseren voor haar uitzonderingssituatie. Het bestuur van de Avri heeft hiertoe een verzoek ingediend.

Antwan van Doorn
CDA-Raadslid Maasdriel

Scroll naar boven